Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 608065301

úterý, duben 23, 2024

Pálení žáhy v těhotenství

Tento nepříjemný pocit má dvě příčiny. Jednak je to způsobeno rostoucí dělohou, která při svém růstu utlačuje ostatní orgány v břiše. Tlačí i na žaludek a jeho kyselý obsah je vytlačován do jícnu. Tento obsah se tam dostane snáze i díky hormonálním vlivům v těhotenství, které zapříčiňují povolení svěračů v jícnu.

 A jaká jsou doporučení?

1. Upravte si jídelníček .

Vyhýbejte se potravinám, které pálení žáhy zhoršují.

    • potraviny s vysokým obsahem tuku – majonézy, smažená jídla, uzeniny, tučné ryby
    • těžko stravitelné potraviny – cibule, zelí, kapusta, vajíčko natvrdo, čerstvé pečivo, luštěniny
    • potraviny, které podporují produkci kyseliny solné – sladkosti, alkohol, káva, kořeněná jídla, příliš horká nebo příliš studená jídla
    • potraviny, které dodávají tělu kyselost – sycené nápoje, bílé nebo červené víno

2. Rozdělte si denní příjem potravy do několika (5 – 6) menších porcí.

3. Dopřejte si odpolední spánek. Nechoďte spát ale hned po jídle.

4. Podložte si hlavu o jeden polštář víc, tak aby hlava byla výš než trup.

5. Nějaké další tipy

    • pomalu rozžvýkat a spolknout dva lískové oříšky
    • malá sklenka teplého mléka, sklenka minerálky před spaním
    • jablko
    • kousek syrové brambory
    • zázvorová lízátka, která koupíte v lékárně
    • po každém jídle vypít šálek feniklového čaje
    • pití čaje z kukuřičných vlasů
    • mě osobně vždy pomohla kostka ledu, kterou jsem si vycucala 

6. Nezvedejte těžké předměty.

7. Nepředklánějte se.

8. Noste volné oblečení.

9. Pokud obtíže přetrvávají nebo se dokonce zhoršují, zásadně si sama neordinujte volně prodejné léky proti překyselení žaludku, vždy se poraďte s lékařem, zda je pro vás užívání některého léku vhodné.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

KONÁNÍ KURZŮ

Středa 17:30 - 19:30
Nemocnice Český Krumlov
Horní Brána 429
Tel: +420 608 065 301

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Scroll to top

Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte.